Az USA Adórendszere több szinten adóztatja a cégek vagy magánszemélyek jövedelmét vagy tevékenységét. Az USA egész területén hatályos szövetségi adórendszert további 50 egymástól különböző állami adórendszer egészíti ki, valamint megyei, városi és egyéb adók kerülhetnek kivetésre.

pastedGraphic.png

Nyereségadók

Federal Income Tax – Szövetségi nyereségadó – A szövetségi adóhivatal IRS – Internal Revenue Service veti ki magánszemélyek és társaságok jövedelme alapján. Éves adóbevallások és negyedéves adóelőlegek formájában történik az adminisztrációja. Az adókulcsok sávosan 15 és 35 százalék között mozognak.

State Income Tax – Állami nyereségadó Az egyes államok adóhivatalai vetik ki az adott állam területén élő vagy vállalkozó magánszemélyek és társaságok jövedelme alapján. Az 50 közül néhány (Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Tennessee, Washington és Wyoming) nem adóztatja a magánszemélyeket, valamint néhány (Nevada, South Dakota, Washington, és Wyoming) nem adóztatja a cégeket sem. Az adókulcsok államonként változnak sávosan vagy egykulcsos rendszerben 0 és 12 százalék között mozognak.

pastedGraphic.png

Sales Tax – Fogyasztási adó – Ezt az adónemet minden állam a saját területén történő értékesítésekre szabja ki a végső felhasználó szintjén. Annyiban különbözik a magyar ÁFA rendszertől, hogy csakis a végső fogyasztó szintjén van kivetve. Tehát amennyiben egy gyártó értékesíti a termékét egy nagykereskedőnek, akkor nincs Sales Tax kivetve. Amikor a nagykereskedő értékesíti ezt a terméket egy kiskereskedőnek, szintén nincs Sales Tax kivetve. Amikor viszont a kiskereskedő értékesíti a terméket a fogyasztó felé, akkor az árhoz hozzáadja az aktuális Sales Tax rátát. Végül a hónap végén a vásárlóktól így begyűjtött adókat elvezeti az állami adóhivatal felé. Csakis elvezetés van, nincs visszaigénylés. A Sales Tax kulcsa államonként változik, államokon belül pedig megyénként és városonként is változhat. Továbbá államonként változó tényező a termékek és szolgáltatások adóbesorolása, valamint a járulékos számlázási tételek mint pl. a szállítási költség adóalapja. A Sales Tax adókulcsai államonként változó 0 és 9 százalák között mozognak viszont nem befolyásolják egy vállalkozás nettó eredményét.

pastedGraphic.png

Other State, County, City Taxes – Egyéb Állami, Megyei, Városi Adók – Különböző államok, megyék és városok kissebb adókat vetnek ki a saját területükön folytatott tevékenységekre. Ide tartoznak a vagyonadók, ingatlanadók, ingóságok adói, rekreációs adók és hasonlók. Ezek mértéke városonként vagy megyénként változik általában alacsony 1-2 százalék körül mozog.

http://www.imworldservices.com/usa-adorendszere/